Page 17 - Çalıkuşu SON
P. 17

Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü       14




                                                                     mış  yıkanmış  ince  doğranmış  maydanoz,  tuz
                      MALZEMELER                                     ve  karabiber  eklenerek  karıştırıldıktan  sonra

                                                                     ocaktan alınır. Soğuduktan sonra buzdolabın-
                5 su bardağı severkitel                              da  dondurulur.  İyice  karıştırılır.  Hamur  büyük
                2 tatlı kaşığı tuz                                   boy ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak yu-
                                                                     varlanır. Kurumaması için üstü nemli bir bezle
                                                                     örtülür ve doldurmaya başlanır.
                       İç Harç İçin
                                                                             Hamur bezesi sol elde parmaklarla kavra-
                500 gram yağsız kıyma
                                                                     nır.Hamurun ortası sağ el işaret parmağı yardı-
                3 adet orta boy soğan                                mıyla açılır, sonra diğer parmaklarla çevire çe-
                                                                     vire iyice inceltilerek içerisine iç harçtan bir tatlı
                1 demet maydanoz                                     kaşığı konur. Ağız kısmı, fazla hamuru alınarak

                125 gram tereyağı/margarin                           ve döndürerek ustalıkla kapatılır.Bu kez doldu-
                                                                     rulmuş hamur avuç içine alınır.Kavanoz kapağı
                1 tatlı kaşığı acı-tatlı karışık biber               sıkıştırır gebi döndürürek yassı şekil verilir ve
                salçası                                              inceltilir.  Yağlı  kağıt  veya  streç  film  serilmiş
                                                                     tepsiye kapatma tarafı alta gelcek şekilde di-
                1 çay kaşığı karabiber                               zilir.Üzeri streç filmle kapatılır. Doldurma işi ta-
                                                                     mamlandıktan sonra yarısı su ile dolu derin bir
                1 tatlı kaşığı pul biber                             tencereye ateşe konur,ocak tam açılır.Suya bir
                                                                     yemek  kaşığı  tuz  eklenir.Su  kaynamaya  baş-
                1 tatlı kaşığı tuz                                   layınca  köfteler  birbirine  değmeyecek  şekilde
                                                                     suya  önce  beş  tane  atılır,  dibe  yapışmalarını
                Haşlama suyu için                                    engellemek için kevgirle yavaşça karıştırılarak
                1 tatlı kaşığı tuz                                   tencerinin  kapasitesine  göre  15-20  köfte  ile
                                                                     tamamlanır.  Tüm  köfteler  suyun  yüzüne  çık-
                                                                     tıktan sonra hamur kokusu kalmayınca kadar
                                                                     kaynamaya devam ederler. Pişme süresi yak-
                                                                     laşık on dakikadır










                                                                                    AFİYET OLSUN
                                          HAZIRLANIŞI



                everkitel  derin  bir  kapta  üzerine  su  ge-
                lecek  şekilde  ısltatılır.  Üstündeki  suyun
          Stamamı  süzülür.1  tatlı  kaşığı  tuz  ilave
          edilerek  üstü  kapatılır.  Aralıklara  yoğrularak
          dinlenmeye  bırakılır.  Yeterli  yoğurma  kıvamı
          baş  ve  işaret  parmakları  arasında  ezdiğimiz-
          de  elimize  sert  bulgur  taneleri  gelmemesidir.
          Öte yandan kıyma ile yağ tencereye alınır. Çok
          küçük  doğranmış  soğanlar  eklenir.  Soğanlar
          suyunu çekmelidir.İyice eriyip kavrulmaya baş-
          layınca  dibini  tutturmamak  kaydıyla  bir  süre
          daha kavurulur. Altı kapanmadan önce, ayıklan-
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22