Page 17 - Çalıkuşu SON
P. 17
Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü 14
mış yıkanmış ince doğranmış maydanoz, tuz
MALZEMELER ve karabiber eklenerek karıştırıldıktan sonra
ocaktan alınır. Soğuduktan sonra buzdolabın-
5 su bardağı severkitel da dondurulur. İyice karıştırılır. Hamur büyük
2 tatlı kaşığı tuz boy ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılarak yu-
varlanır. Kurumaması için üstü nemli bir bezle
örtülür ve doldurmaya başlanır.
İç Harç İçin
Hamur bezesi sol elde parmaklarla kavra-
500 gram yağsız kıyma
nır.Hamurun ortası sağ el işaret parmağı yardı-
3 adet orta boy soğan mıyla açılır, sonra diğer parmaklarla çevire çe-
vire iyice inceltilerek içerisine iç harçtan bir tatlı
1 demet maydanoz kaşığı konur. Ağız kısmı, fazla hamuru alınarak
125 gram tereyağı/margarin ve döndürerek ustalıkla kapatılır.Bu kez doldu-
rulmuş hamur avuç içine alınır.Kavanoz kapağı
1 tatlı kaşığı acı-tatlı karışık biber sıkıştırır gebi döndürürek yassı şekil verilir ve
salçası inceltilir. Yağlı kağıt veya streç film serilmiş
tepsiye kapatma tarafı alta gelcek şekilde di-
1 çay kaşığı karabiber zilir.Üzeri streç filmle kapatılır. Doldurma işi ta-
mamlandıktan sonra yarısı su ile dolu derin bir
1 tatlı kaşığı pul biber tencereye ateşe konur,ocak tam açılır.Suya bir
yemek kaşığı tuz eklenir.Su kaynamaya baş-
1 tatlı kaşığı tuz layınca köfteler birbirine değmeyecek şekilde
suya önce beş tane atılır, dibe yapışmalarını
Haşlama suyu için engellemek için kevgirle yavaşça karıştırılarak
1 tatlı kaşığı tuz tencerinin kapasitesine göre 15-20 köfte ile
tamamlanır. Tüm köfteler suyun yüzüne çık-
tıktan sonra hamur kokusu kalmayınca kadar
kaynamaya devam ederler. Pişme süresi yak-
laşık on dakikadır
AFİYET OLSUN
HAZIRLANIŞI
everkitel derin bir kapta üzerine su ge-
lecek şekilde ısltatılır. Üstündeki suyun
Stamamı süzülür.1 tatlı kaşığı tuz ilave
edilerek üstü kapatılır. Aralıklara yoğrularak
dinlenmeye bırakılır. Yeterli yoğurma kıvamı
baş ve işaret parmakları arasında ezdiğimiz-
de elimize sert bulgur taneleri gelmemesidir.
Öte yandan kıyma ile yağ tencereye alınır. Çok
küçük doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar
suyunu çekmelidir.İyice eriyip kavrulmaya baş-
layınca dibini tutturmamak kaydıyla bir süre
daha kavurulur. Altı kapanmadan önce, ayıklan-