Page 13 - Çalıkuşu Siirt2
P. 13

Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü       12
                    K          itel (içli köfte) Siirt mutfağında   DAMAKLARDA




                               sık sık yapılan bir yemektir. Bu
                               sayımızda sizlerle damaklarda      UNUTULMAZ BİR TAT
                               eşşiz  lezzet  bırakan  bir  diğer
                     adıyla içli köfte olarak bilinen Kitel’in ya-  BIRAKAN EŞŞİZ
                     pılışını tanıtacağız. Sizler de mutfağınız-
                     da bu tarifi uygulamayabilir, Siirt sofrasını   LEZZET: KİTEL
                     hanenize  taşıyabilirsiniz.  Haydi  bu  Kitel
                     nasıl yapılırmış bir bakalım.




             MALZEMELER                                                                      YAPILIŞI




                    2 kg ince bulgur


                    1 kg orta yağlı kıyma                          Tuz  ve  ılık  su  ile  ince  bulgur  ıslatılıp,  yu-
                                                                   muşatılır.  Kulak  memesi  yumuşaklığında
                    1 kg soğan                                     hamur elde edene kadar yoğrulur. Gerekirse
                                                                   yoğururken  azar  azar  su  ilave  edilebilir.
                    2 demet maydanoz                               Hazır olan hamur dinlenmeye bırakılır.
                                                                   Dinlenen       hamurdan         mandalina
                    1 paket margarin                               büyüklüğünde  bezeler  alınıp  avuç  içinde
                                                                   açılarak iç harç doldurulur ve üst kısımları
                    Tuz, karabiber, kırmızıbiber                   dikkatlice  birleştirilir.  Hafif  bombeli  basık
                                                                   şekil verilir.
                                                                   Derin  bir  tencerede  su  kaynatılır.  Bir
                                                                   çay  kaşığı  kadar  tuz  eklenir.  Tencerenin
                                                                   büyüklüğüne  göre  köfteler  5  -6  adet  ekle-
                                                                   nerek pişirilir.
                                                                   Not:  Pişen  köfteler  yüzeye  çıkar.  Haşla-
                                                                   ma  esnasında  öncelikle  yüzeydeki  köfteler
             İÇ HARÇ YAPILIŞI                                      seçilmelidir.
                                                                   Sıcak servis edilir.


                 Soğanlar küp küp doğranır. Kıyma tava-
                 ya alınıp suyunu bırakıp çektikten sonra
                 margarin ve soğan eklenip kavrulur. Son
                 olarak  baharatlar  eklenir  ve  karıştırılır.
                 Ocağın altı kapatılır. Doğranmış mayda-
                 noz üzerine eklenir ve soğumaya bırakılır.
                 Katı yağın donması için harç dolaba kal-
                 dırılır.









                                                AFİYET OLSUN
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18