Page 13 - Çalıkuşu Siirt2
P. 13
Siirt İl Millî Eğitim Müdürlüğü 12
K itel (içli köfte) Siirt mutfağında DAMAKLARDA
sık sık yapılan bir yemektir. Bu
sayımızda sizlerle damaklarda UNUTULMAZ BİR TAT
eşşiz lezzet bırakan bir diğer
adıyla içli köfte olarak bilinen Kitel’in ya- BIRAKAN EŞŞİZ
pılışını tanıtacağız. Sizler de mutfağınız-
da bu tarifi uygulamayabilir, Siirt sofrasını LEZZET: KİTEL
hanenize taşıyabilirsiniz. Haydi bu Kitel
nasıl yapılırmış bir bakalım.
MALZEMELER YAPILIŞI
2 kg ince bulgur
1 kg orta yağlı kıyma Tuz ve ılık su ile ince bulgur ıslatılıp, yu-
muşatılır. Kulak memesi yumuşaklığında
1 kg soğan hamur elde edene kadar yoğrulur. Gerekirse
yoğururken azar azar su ilave edilebilir.
2 demet maydanoz Hazır olan hamur dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamurdan mandalina
1 paket margarin büyüklüğünde bezeler alınıp avuç içinde
açılarak iç harç doldurulur ve üst kısımları
Tuz, karabiber, kırmızıbiber dikkatlice birleştirilir. Hafif bombeli basık
şekil verilir.
Derin bir tencerede su kaynatılır. Bir
çay kaşığı kadar tuz eklenir. Tencerenin
büyüklüğüne göre köfteler 5 -6 adet ekle-
nerek pişirilir.
Not: Pişen köfteler yüzeye çıkar. Haşla-
ma esnasında öncelikle yüzeydeki köfteler
İÇ HARÇ YAPILIŞI seçilmelidir.
Sıcak servis edilir.
Soğanlar küp küp doğranır. Kıyma tava-
ya alınıp suyunu bırakıp çektikten sonra
margarin ve soğan eklenip kavrulur. Son
olarak baharatlar eklenir ve karıştırılır.
Ocağın altı kapatılır. Doğranmış mayda-
noz üzerine eklenir ve soğumaya bırakılır.
Katı yağın donması için harç dolaba kal-
dırılır.
AFİYET OLSUN